Info și recomandări utile pentru o vizită la VATICAN

Vaticanul se află printre cele mai bogate state din lume, însă nu te aștepta să găsești aici luxul modern al zilelor noastre. Ca turist vei găsi o bogăție materializată în vestigii, construcții impozante și colecții de artă de neprețuit.

roma-131.jpg

Rezervă-ți o zi întreagă pentru vizita la Vatican. Ia-ți timp să vezi în tihnă și să digeri pe-ndelete informațiile pe care le vei afla. Nu vrei să fii pe fugă în fața grandorii care te așteaptă acolo. Dacă obosești sau ți se face foame te poți opri la barul de pe acoperișul Basilicii San Pietro și poți servi un sandwich sau o cafea, după care dacă te mai țin picioarele, continuă vizita.

Ce vezi la Vatican?

La Vatican vei găsi cel mai mare muzeu din lume. De fapt e vorba de un complex de 10 muzee numite Muzeele Vaticanului. Pentru vizitarea lor de la A la Z ai nevoie ”doar” de 9 ani, dacă te oprești câte 30 de secunde în fața fiecărui exponat. Așa că nu-ți fă iluzii că la sfârșitul zilei vei putea spune: -”Am văzut Muzeele Vaticanului!” pentru că ceea ce vei vizita reprezintă o fărâmă din vastitatea întregului complex.

Nu rata Capela Sixtină cunoscută în toată lumea pentru picturile lui Michelangelo. Acesta va fi ultimul loc în care vei intra după ce vei trece prin celelalte încăperi care găzduiesc diverse colecții de artă. În Capela Sixtină nu ai voie să vorbești pentru că vibrațiile sunetelor pun în pericol picturile de pe pereți. Nu mai spun de fotografiat, dar cu această regulă probabil ești deja obișnuit.

Capela-sixtina.jpg
Sursa foto: Google

Pe lângă Muzeele Vaticanului mai vizitează Piața și Basilica San Pietro despre care am scris aici.  Basilica San Pietro este cea mai mare Biserică Catolică din lume și adăpostește în interior mormintele a numeroși papi, printre care și mormântul lui Papa Ioan Paul al II-lea.

Nu pleca înainte de a te opri pentru câteva clipe și în fața celebrei sculpturi a lui Michelangelo intitulată Pieta, care cu siguranță te va emoționa. O găsești lângă intrare, în partea dreaptă.

Iar dacă vrei să simți că ai Roma la picioare, urcă în Domul Basilicii ca să privești de la înălțime Piața San Pietro, Castelul San Angelo și Tibrul. Tot de aici vei vedea superbele Grădini ale Vaticanului și vila în care locuiește Papa Benedict al XVI-lea. Iar dacă ai noroc, îl poți surprinde pe terasă în jurul orei prânzului.

Și dacă te-au impresionat de la înălțime, poți vizita Grădinile Vaticanlui după ce cobori, dar numai în grupuri organizate, la pas sau cu autobuzul descoperit.

roma-59

Tipuri de bilete și costuri

Piața și Basilica san Pietro se vizitează gratuit, însă pentru urcarea în Dom trebuie să plătești o taxă de 6 euro (dacă urci pe scări) sau 8 euro (cu liftul). Liftul nu merge decât până pe acoperiș, iar de acolo va trebui să parcurgi mai departe drumul către terasa Domului tot ”per pedes” și vei avea de urcat în jur de 300 de trepte.

Iată și oferta pentru  Muzeele Vaticanului: 16 euro costă un bilet simplu cumpărat la fața locului. Acesta include vizitarea Muzeelor Vaticanului și a Capelei Sixtine. Dacă mai adaugi un audio-guide, prețul crește la 23 de euro. Însă până ajugi la ghișeu ca să le cumperi trebuie să aștepți uneori câteva ore bune la rând. Așa că îți recomand biletele online, chiar dacă mai plătești câțiva euro în plus ca taxă de emitere. Aruncă un ochi aici ca să vezi despre ce vorbesc.

Varianta rapidă care te scutește de statul la cozi o reprezintă biletele skip the line. Acestea îți facilitează intrarea imediată și îti oferă posibilitatea de a opta pentru tururi individuale sau de grup, cu sau fără ghid. Poți alege vizitarea Muzeelor, a Capelei Sixtine și a Basilicii San Pietro, sau doar a primelor două dintre ele.

Poate te întrebi de ce bilete skip the line includ și Basilica San Pietro despre care ți-am spus la început că se vizitează gratuit? Pentru că dacă achiziționezi un bilet simplu de 16 euro, va trebui ca după vizitarea Muzeelor Vaticanului să ieși afară, să aștepți din nou scanarea bagajelor și abia după aceea să intri în Basilică. Biletele skip the line îți facilitează trecerea din Capela Sixtină direct spre Basilică, printr-un culoar privat.

În funcție de ceea ce îți dorești să vezi și de modalitatea în care alegi să decurgă vizita la Vatican (individual sau în grup, cu ghid sau fără), prețul unui bilet skip the line se încadrează între 30 și 50 de euro. Găsești aici unul din site-urile pe care poți analiza oferta și apoi îți poți alege varianta care ți se potrivește cel mai bine.

Dacă optezi pentru un tur de grup cu ghid, întreabă de Maggie, o persoană și un ghid de excepție.

roma-7.jpg

Când vizitezi Vaticanul?

Vaticanul e o destinație all seasons, așa că cel mai potrivit moment de a-l vizita este atunci când ajungi la Roma. Muzeele Vaticanului sunt deschise de luni până sâmbătă, iar Basilica San Pietro, zilnic.

Dacă ajungi la Vatican într-o zi de duminică, poți asista la slujbă în Piața San Pietro, apoi îl poți vedea pe Papa Francisc salutând mulțimea de la unul din balcoanele Basilicii.

roma-132

Despre Vatican

Vatican este cel mai mic stat independent din lume, cu o suprafață de  aproape o jumătate de km pătrat și aproximativ 800 de locuitori, cu precădere bărbați.

Statul este condus de către papă, iar limba oficială este latina. Pe lângă aceasta se mai vorbesc italiana și germana (limba gărzilor elvețiene).

Vaticanul deține propria bancă, linie de cale ferată, un helioport, un oficiu poștal, propria rețea de telefonie, stație de radio și canale tv emise prin satelit.

Securitatea este asigurată de gărzile elvețiene care se ghidează după motoul latin: ”acriter et fideliter”- curajos și fidel.

În Vatican rata infracționalității este cea mai mare din lume pe cap de locuitor, răufăcătorii fiind în mare majoritate dintre vizitatorii care intră și ies zilnic din Vatican. De aceea 90% dintre infracționalități, care sunt în general furturi, rămân nesoluționate.

roma-130Dacă ți s-a părut util, nu uita să dai mai departe. 🙂

CITEȘTE ȘI:

Info și recomandări utile pentru călătoria ta la Roma
Cele mai frumoase piețe din Roma (I). Navona, Rotonda, Trevi
Cele mai frumoase piețe din Roma (II). San Pietro, Popolo, Spagna și Venezia

Anunțuri

5 gânduri despre „Info și recomandări utile pentru o vizită la VATICAN

  1. Mersi, Adelina! Am scris detaliat despre anumite aspecte tocmai pentru a le ușura căutările și pentru a-i ajuta să gândească practic și eficient pe cei ce vor să viziteze Vaticanul, care este într-adevăr un loc impresionant. O esență tare într-o sticluță mică! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 1. Ce postare frumoasa!!!Am fost la Vatican in urma cu 4 ani, mi-a placut foarte mult totul. Imi amintesc de coada uriasa la care am stat pe un soare patrunzator, pentru a intra la Capela Sixtina. Dar a meritat. M-as fi bucurat sa pot citi atunci un articol atat de complex ca acesta si sa ma duc acolo bine informata😊

  Apreciază

  1. Acu 4 ani nici prin cap nu-mi trecea că într-o zi voi începe să scriu pe propriul blog de travel, dar uite că uneori, lucruri neașteptate ni se întâmplă. 🙂
   Cât despre Vatican, e în topul celor mai căutate locuri din Europa și nu degeaba. Știi și tu despre ce vorbesc. 🙂
   Mulțumesc pentru aprecieri, te pup! :*

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s