Bine te-am descoperit, Amsterdam!

Amsterdam este una dintre cele mai cosmopolite capitale ale Europei, un oraș deschis și provocator care oferă experiențe multiple și diverse, de la trăiri culturale și artistice de cea mai bună calitate, până la curiozități legate de ”Red Light District”, toate adunate sub o singură cupolă, cea a libertății lipsite de inhibiții și prejudecăți.

Am petrecut în capitala Olandei două zile, timp în care ne-am plimbat prin locuri frecventate de ”lumea bună”, dar și prin cotloane de unde mirosul de urină duhnea puternic. Așa am descoperit Amsterdamul ca un oraș al contrastelor, un loc fascinant al luminilor și umbrelor.

Cartierul Begijnhof și Piața de flori

Experiența noastră amsterdameză a început cu o plimbare din Dam Square spre Piața Spui și cartierul Begijnhof. E impropriu spus cartier, pentru că în realitate Begijnhof este un ansamblu mic de clădiri cu o curte interioară și o biserică.

Deși au fost construite acum șapte secole în urmă, clădirile din Begijnhof sunt foarte bine păstrate. Ele găzduiau la început femeile beguine (credincioase catolice) văduve sau orfane, care duceau o viață evlavioasă asemenea călugărițelor, însă nu depuneau jurământ și nu se retrăgeau în mănăstiri. Astăzi casele din Begijnhof sunt închiriate de studente sau femei în vârstă, contra unei sume de bani mai mici decât în alte părți.

IMG_6196.jpg

Begijnhof e un loc tihnit, parcă din altă lume, o oază de liniște, care pe lângă clădirile vechi ale beguinelor, adăpostește și o biserică mică, cu un mesaj profund inscripționat pe unul din pereții interiori: ”Create in me a clean heart, o God!”.

img_6192img_6207

După popasul de la Begijnhof, am trecut prin piața de flori, pe care nu am găsit-o la fel de spectaculoasă ca în sezonul lalelelor, însă a fost inedit să vedem adunate la un loc atâtea sortimente de bulbi și semințe de flori.

Croazieră pe râul Amstel

Unul din punctele de îmbarcare pentru o plimbare cu barca pe râul Amstel se află chiar lângă clădirea Heineken. Bărcile mai pleacă și din zona gării, însă pentru noi a fost mai potrivit să ne îmbarcăm de aici. Am optat pentru o barcă descoperită, ca să ne bucurăm de căldura soarelui și timp de aproximativ o oră am lăsat orașul să ni se dezvăluie după bunul lui plac. Am văzut locuri prin care la pas n-am fi avut timp să ajungem și am aflat istorii interesante legate de anumite obiective. Dar mai bine vă povestesc. 🙂

IMG_6008.jpg

Primul pe care l-am remarcat a fost turnul de apărare Montelbaans poreclit ”Silly Jack”, pentru că ceasul din turlă nu funcționa niciodată corect. Clopotele lui băteau la ore ciudate, niciodată fixe, iar în unele zile nu se auzeau deloc.

În zonă se află și clădirea futuristă a Institutului de Film Olandez și o replică a Navei VOC, scufundată în Canalul Angliei din cauza unei furtuni, la prima ieșire către Indiile de Vest. Aceeași replică a navei, dar în miniatură, poate fi văzută într-una din colecțiile de la Rijskmuseum.

Magere Brug sau Skinny Bridge este unul dintre cele mai vechi poduri din Amsterdam, care are poveștile lui. Se spune că acesta a fost construit de două surori care locuiau fiecare pe câte un mal al râului. O altă legendă menționează despre faptul că dacă îl traversezi alături de persoana iubită, aceasta va rămâne alături de tine pentru tot restul vieții. Skinny Bridge poate fi traversat numai la pas, accesul cu mașina este interzis.

IMG_6010.jpg

Am intrat pe canalele Amstelului traversate de numeroase alte poduri, pe sub care alunecam privind la casele cu acoperișuri țuguiate, care mie mi se păreau tot mai strâmbe. Și nu mi s-a părut doar mie, multe case din Amsterdam chiar sunt strâmbe, ca rezultat al deformării fundației, care este sprijinită pe piloni de lemn. Din cauza apei, aceștia putrezesc, iar imobilele încep să-și modifice poziția.

img_6019

Casele din Amsterdam sunt construite după modelul îngust și înalt din cauza taxei foarte mari pe care proprietarii o plăteau pentru suprafața construibilă de la sol. Din acest motiv, casele spațializate pe verticală au devenit o soluție avantajoasă-taxe mai mici pe o suprafață etajată mai mare. Însă taxele mici vin și ele la pachet cu câteva neajunsuri. Din cauza îngustimii spațiului, scările interioare sunt strâmte, unele din ele nu pot fi urcate sau coborâte decât în șir indian, iar mobila și obiectele mari care nu intră pe ușă, sunt introduse pe geamuri, cu ajutorul funiilor și a unor cârlige montate în partea de sus a fiecărei case.

Museumpleine sau Piața Muzeelor

După terminarea mini-croazierei ne-am plimbat prin Museumpleine (Piața muzeelor) și ne-am oprit în fața celebrei săli de concerte Royal Concertgebouw. Aceasta găzduiește una dintre cele mai bune orchestre simfonice din lume, unde concert-maestru este violonistul român Liviu Prunariu, cu celebra lui vioară Stradivarius.

Foarte aproape de Concertgebow se află, unul lângă celălalt, Rijksmuseum și Van Gogh Museum, două dintre cele mai importante muzee ale Olandei. În fața Muzeului Rijks sunt poziționate faimoasele litere I amsterdam, care reprezintă un proiect de promovare a orașului și este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Amsterdam. I amsterdam înseamnă de fapt: “I choose Amsterdam for business. I choose Amsterdam for education. I choose Amsterdam for inspiration. I choose Amsterdam as my home. I am Amsterdam.”

Am vizitat cu plăcere cele două muzee, Rijksmuseum (Muzeul Regal) și Van Gogh Museum, unde am descoperit colecții valoroase de picturi aparținând lui Rembrandt, Vermer, Van Gogh și nu numai. Ne-am oprit în fața ”Rondului de noapte” și a ”Lăptăresei” și ne-am lăsat impresionați de colecția de picturi și povestea de viață a lui Van Gogh. Experiența a întrecut aștepările, așa că vă încurajez și pe voi să vizitați cele două muzee dacă sunteți pasionați de artă. Biletele pentru vizita la Van Gogh Museum pot fi cumpărate online de aici, iar cele pentru Rijksmuseum de aici și vă ajută să câștigați timp, sărind peste cozile de la casele de bilete.

img_6104

Casa Annei Frank

Poziționată mai departe de cele două muzee de artă, în apropiere de Dam Square, Anne Frank Huis este un loc cu o poveste cutremurătoare, aceea a familiei Frank, care a stat ascunsă de furia naziștilor timp de 2 ani în podul casei din strada Prinsengracht 263. În tot acest timp, Anne Frank, mezina familiei, a ținut un jurnal în care-și nota gândurile sau întâmplările trăite în ascunzătoare. După moartea ei, jurnalul a fost publicat și imediat a devenit un best seller.

Dacă ajungeți în Amsterdam și aveți ocazia, vizitați Casa Annei Frank. Pe mine m-a făcut să reconsider contextul social în care trăim astăzi și să fiu mai mulțumitoare. Anne Frank Huis se află pe malul canalului Prinsengracht, în apropiere de biserica Westerkerk, iar biletele pot fi cumpărate online de aici.

anne-frank-house-28266
Sursa foto: Google
ams_entree-prinsengracht-263
Sursa foto: Google

Red Light District

Am citit undeva că deși Amsterdamul este cunoscut pentru biciclete, canale și case cu o arhitectură deosebită, turiștii vin aici pentru droguri și prostituția legală. În Amsterdam iarba se fumează legal în coffeshopuri, însă localnicii sunt cei care o consumă cel mai puțin. Cei mai mulți sunt străinii și turiștii. Printre zonele cele mai frecventate de aceștia din urmă se află și Red Light District. Ne-am plimbat și noi într-o seară prin dreptul ferestrelor cu lumini roșii, în care o mulțime de dame își etalau calitățile și chiar am asistat la o scenă în care un băiețandru negocia diverse tipuri de servicii în schimbul câtorva euro. Am umblat prin Red Light District fără să scoatem camera din rucsac pentru că am tot citit că damelor si bodyguarzilor nu le plac turiștii care îi fotografiază, așa că am stat cuminți în banca noastră.

img_6615IMG_6613.jpg

Amsterdamul arată bine și pe-ntuneric. Străzile și podurile sunt luminate, iar viața de noapte palpită în unele zone. Pe alocuri găsești străzi adormite și pustii, iar în zonele cu terase sau coffeshopuri, atmosfera e însuflețită și plină de forfota celor cărora le place să-și petreacă nopțile la lumina felinarelor.

Cazare în Amsterdam

Noi am stat la un hotel situat la 5 minute de Dam Square și am ieșit noaptea fără nici o problemă. Pe lângă poziționarea centrală, mi-a plăcut la nebunie terasa hotelului pe care luam dimineața micul dejun, privind de la înălțime orașul. Celelalte aspecte care țin de serviciile și facilitățile hoteliere nu s-au potrivit întru totul așteptărilor noastre, dar dacă sunteți în căutarea unei cazări în buricul târgului și nu sunteți foarte pretențioși, aruncați un ochi peste Hotel DiAnn.

img_6305

În final spun că mi-a plăcut Amsterdamul, e un oraș într-o continuă mișcare, liber și temerar, un loc în care trebuie să ajungeți neapărat dacă sunteți pasionați de călătorii sau dacă vreți pur și simplu să plecați într-un city break mai nonconformist. E uimitoare capitala Olandei și vă așteaptă!

Anunțuri

18 gânduri despre „Bine te-am descoperit, Amsterdam!

 1. Tocmai m-am intors pentru a doua oara din Olanda si sunt din ce in ce mai indragostita de tara asta si oamenii ei:) Pe langa Amsterdam, recomand campurile de lalele si gradinile de la Keukenhof, primavara, Zaanse Schans si Kinderdijk pentru mori de vant, Volendam si Edam pentru casutele traditionale din vremea cand erau sate pescaresti, si Rotterdam pentru ca e total diferit de tot ce am mai vazut in Olanda 🙂

  Apreciază

  1. Oh, cum astept si eu acea primavara in care voi ajunge sa vad Keukenhoful si campurile intinse de lalele! Sper sa se intample cat mai curand! 🙂 Morile de vant le-am vazut, Volendam, Edam si Rotterdam sunt si ele pe lista. Isi astepata randul. 🙂 Ma bucur ca ai petrecut bine in Olanda. E o tara pe care si eu imi doresc sa o descopar cat mai mult. Asteptam impresii pe blog. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Imi place articolul tau, imi aminteste de zilele frumoase pe care le-am petrecut in Amsterdam. Doar ca in cazul meu, excursia a fost iarna, de revelion. A fost cam frig, dar am petrecut 4 zile superbe acolo. Am vizitat multe din locurile descrise de tine si acum mi-e dor iar….:) Braavo!!!

  Apreciază

 3. Like! Am fost si noi acum mai bine de 7 ani in Amsterdam dar am prins ploaie in fiecare zi. Vad ca tu ai fost norocoasa! Vrem sa ne intoarcem si sper ca de data asta sa prindem vreme mai buna:).

  Apreciază

  1. Cu putin noroc, se poate! 🙂 Va recomand sa mergeti (daca nu ati fost deja) si la Giethoorn, un satuc incredibil de frumos, la vreo doua ore distanta de Amsterdam. Chiar merita vazut!
   Ma bucur ca ti-am descoperit blogul! Ai un nou fan! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 4. Noi cind am vizitat Amsterdamul, nu am trecut pe la muzeul Annei Frank, am vazut ca era un rind mare, dar nu cunosteam atunci cine era dinsa, abia dupa ce am citit The Diary of Anne Frank m-am gindit ca am sa ma intorc in Olanda si neaparat am sa trec pe acolo. Felicitari, frumos articol!

  Apreciază

 5. Imi plac foarte mult pozele si articolul in general.
  Am fost si eu acolo in doi ani la rand cate o saptamana si am vizitat de la orasele mari Amsterdam, Utrech, Haga (mari pentru Olanda caci in realitate nu-s asa mari) cat si mai micute gen Delft, foarte micute Zaanse Schans (un orasel cu fabrica de biscuiti si ciocolata si multe mori de vant functionale) ori orasele de litoral (am vrut foarte mult sa ajung la Marea Nordului:) ) – am avut si noroc cu faptul ca prietenul meu din acea perioada locuia deja de 4 ani acolo si a stiut exact pe unde sa ma duca.
  De asemenea am avut noroc cu faptul ca in primul an mi-am cumparat un card platit cu 60euro si care era valabil timp de 1 an de zile – deci pe baza lui am intrat in 2 ani diferiti la muzee ceea ce mi s-a parut foarte convenabil avand in vedere ca biletele pentru fiecare muzeu in parte sunt destul de scumpe:)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s