De mână cu marea, spre Capul Kaliakra

La aproximativ 3 ore și jumătate de mers cu mașina din București, pe coasta Mării Negre, dincolo de granița cu Bulgaria, se află o zonă deosebită cu peisaje spectaculoase care merită explorate în orice sezon. Am descoperit acolo puțin din sălbăticia naturii, pornind de la farul din Shabla și culminând cu Capul Kaliakra, unde ruinele unei cetăți străvechi, bine păstrate încă din antichitate, stau neclintite deasupra mării, pe o limbă de pământ stâncos și roșiatic.

Am luat ca punct de reper farul din Shabla pentru că până acolo traseul nostru s-a desfășurat banal, pe drumuri naționale sau locale, însă după ce am trecut granița pe la Vama Veche, la intrarea în localitatea Shabla am făcut stânga în dreptul unor silozuri mari, iar în câteva minute ne-am trezit într-un alt peisaj-pe malul mării, lângă ceea ce păreau a fi rămășițele unui pod abandonat, printre sunete ascuțite și aripi fâlfâite de pescăruși ce se roteau continuu în jurul farului.

Am luat micul dejun la firul ierbii, ascultând marea, apoi, de mână cu ea am continuat către Tyulenovo, parcurgând o parte din drum  paralel cu malul, apropiindu-ne și depărtându-ne de el. Am mai făcut un popas pe plaja mică și pietroasă din Shabla, unde am privit valurile care loveau cu putere țărmul, apoi ne-am oprit pe stâncile abrupte din Kamen Briag.

IMG_5747IMG_5745IMG_5796

Imi amintesc perfect mirosul sărat al mării și al stâncilor bătute de valuri, al ierbii arse de soare și de vântul puternic care bătea din toate direcțiile încâlcindu-mi părul. În timp ce  priveam țintă la strălucirea orbitoare a soarelui pe apă, mi-am amintit de câteva cuvinte din Mizerabilii, care sunau cam așa: mai spectaculos decât marea e doar cerul, dar totuși sufletul uman le întrece pe amândouă.

Am trecut prin Balgarevo, apoi într-o oră am ajuns în dreptul Capului Kaliakra. Aici se află o parcare destul de mare, unde contra cost am lăsat mașina.

Primul care ne-a atras atenția a fost obeliscul ridicat în amintirea celor 40 de fecioare, despre care se spune că s-au aruncat în mare după ce turcii au asediat cetatea, pentru a-și păstra onoarea și credința.

Cetatea a aparținut la început dacilor, apoi a fost cucerită de greci. Aceștia i-au schimbat numele din Tirizis în Kali Acra, care înseamnă bun adăpost, iar mai  târziu turcii au denumit-o Celigra.

Interesant este că pentru o perioadă scurtă, Capul Kaliakra a fost considerat pământ românesc, făcând parte din județul Caliacra, după care a trecut sub ocupație turcească și ulterior a devenit proprietatea Bulgariei.

IMG_5828Am vizitat ruinele cetății, am coborât scările care duc spre capela Sf. Nicolae și am privit, prin ochiurile de piatră, imensa mare în culori de albastru și turcuaz, agitată și zgomotoasă pe una din laturile cetății, și calmă dar înșelătoare, pe cealaltă.

Intr-una din peșterile cetății poate fi vizitat muzeul de vestigii ale antichității, însă soarele, multitudinea de mori eoliene neobosite și marea peste care din când în când mai aluneca câte o ambarcațiune, ne-au oprit din a intra.

IMG_5813

Am contemplat acest peisaj contrastant cu imaginea aceleiași mări din România și pentru prima dată Marea Neagră a căpătat pentru mine o altă rezonanță.

IMG_5854IMG_5883

Capul Kaliakra face parte din rezervația Kaliakra care cuprinde o floră și o faună rare. Panouri întâlnite la tot pasul ne-au pus la curent cu informații despre speciile de arbori sau flori întâlnite, dar și despre păsările și animalele din zonă. Un angajat al restaurantului din interiorul cetății ne-a povestit cum în unele dimineți pot fi zăriți, jucându-se, destul de aproape de mal, delfinii.

Încărcați de soare și de frumusețea mării, ne-am îndreptat apoi spre golful și plaja Bolata, care se află la 2 km de Kaliakra. Am mers pe un drum foarte îngust și neamenajat, pe care  două mașini n-ar fi putut trece una pe lângă alta, dar am avut norocul să nu mai întâlnim pe nimeni până am ajuns la parcarea de lângă plajă.

Plaja este micuță și intimă, ascunsă de maluri înalte de pământ roșiatic, fumos amenajată cu umbreluțe de paie. Câteva bărci pescărești ancorate dezordonat pe nisip înfrumusețau decorul și-mi făceau poftă de-o plimbare, care oricum ar fi fost scurtă, având în vedere senzațiile de greață care mă cuprind de fiecare dată când încerc o astfel de experiență.

Ne-am înmuiat picioarele în apa rece apoi ne-am întins ca muștele la soare, cu ochii închiși, dar cu urechile ciulite la sunetul mării şi al pescăruşilor. Nu ştiu cât am stat aşa, o oră sau poate mai mult, cert este că atunci cănd ne-am trezit din amorțeală ne era foame, aşa că am decis să continuăm spre locul în care urma să luăm masa – restaurantul de la ferma de midii Dalboka, situat la aproximativ 10 km de Kaliakra, în direcția Kavarna. Un indicator ne-a informat despre virajul la stânga, pe un drum ce cobora extrem de abrupt până în fața lui.

Dalboka este o fermă ecologică de midii de aroximativ 800 de metri pătrați, amenajată din bani europeni, într-una dintre cele mai curate zone din Marea Negră.

IMG_5957

Restauratul este simplu amenajat, însă are ca accesoriu marea și o plajă mică spre care se putea coborî. Meniul bilingv și divers consta în specialități de pește, scoici aduse din larg și fructe de mare. Priveliștea, preparatele și servirea rapidă au fost cele care ne-au încântat și ne-au făcut să încheiem masa cu un: ”Mai venim!”

IMG_5966

Ne-am pus apoi din nou în mișcare, despărțindu-ne pentru un timp de minunata mare pe care urma să o reîntâlnim în Balcic,  pe înserat, într-o atmosferă diferită despre care poți citi aici.

CITEȘTE ȘI:

O zi în Balcic. Vizită la Castelul Reginei Maria
Balcic în asfințit

Anunțuri

8 gânduri despre „De mână cu marea, spre Capul Kaliakra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s