Lisabona, meu amor… (I). Belém și Alfama

Lisabona a fost una din destinațiile la care am visat mult și recunosc, încă mai visez. E un loc minunat, în care m-aș întoarce oricând, cu muzică fado, străzi abrupte, tramvaie de epocă, miros de pește gătit, cu un cer sublim și o lumină caldă, neobișnuită.

IMG_3004---Copy

Construit ca Roma, pe șapte coline, Lisabona este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, care are o istorie zbuciumată. În urma dezastrului din 1755, când în Portugalia a avut loc unul dintre cele mai mari cutremure din lume, urmat de incendii și tzunami, Lisabona a fost distrusă în proporție de 85%. Singurul rămas în picioare a fost cartierul Alfama. Reconstrucția orașului a fost făcută sub îndrumarea marchizului de Pombal, a cărui statuie se înalță astăzi în piața ce-i poartă numele.

De la aeroport se ajunge în centrul orașului cu autobuzul 91. Tot din aeroport poate fi achiziționat Lisboa Card, cu ajutorul căruia am făcut câteva economii. Acesta oferă transport gratuit în oraș și pe două rute în afară: Lisabona-Cascais şi Lisabona-Sintra (cu trenul), precum și intrări gratuite sau reduse la anumite obiective.

Cele mai importante atracții turistice se găsesc în principalele cartiere ale Lisabonei: Belém, Baixa, Bairro Alto, Chiado și Alfama.

Cartierlul Belém se află situat la 6 km de centrul Lisabonei, la gura de vărsare a râului Tejo în Ocean și celebrează, prin monumentele sale, epoca descoperirilor geografice. Aici am ajuns cu tramvaiul 15 pe care l-am luat din Piața Comerțului.

Cartierul Belém a fost punctul de pornire al călătoriei lui Vasco da Gama, în care avea să descopere calea maritimă ce leagă Europa de India. În cinstea succesului expediției, regele Manel I a ordonat ridicarea Mănăstirii Jerónimos, care astăzi adăpostește mormântul lui Vasco da Gama, alături de cel al lui Luis de Camões, poetul național al Portugaliei.

Construcția ne-a impresionat prin dimensiuni și prin ornamentele în stil manuelin, un amestec de elemente gotice și motive maritime.

DSCF6607IMG_3234

Vis-à-vis de Mănăstirea Jerónimos, pe marginea râului Tejo, se află Monumentul Descoperirilor și Turnul Belém. 

Monumentul Descoperirilor comemorează moartea Prințului Henric Navigatorul. Acesta are  forma unui vas cu trei pânze, iar printre sculpturi, pot fi identificate chipurile lui Vasco da Gama, Henric Navigatorul, Luis de Camões, Magelan și Felipa de Lancaster, mama lui Henric Navigatorul. În interiorul monumentului pot fi vizitate diverse expoziții, iar de pe terasa din vârf poate fi admirată o priveliște frumoasă asupra râului Tejo și a cartierului.

IMG_3386IMG_3362

Turnul Belém este considerat a fi simbolul orașului și face parte, alături de Mănăstirea Jeronimos, din patrimoniul UNESCO. Construit în 1515 ca o fortăreață de apărare, acesta a fost inițial înconjurat în totalitate de apă, însă după cutremurul din 1755 care a deviat cursul râului Tejo, una din laturile Turnului se află acum foarte aproape de uscat.

IMG_3424.jpgIMG_3420.jpg

Mănăstirea Jeronimos, Monumentul Descoperirilor și Turnul Belém sunt cele mai valoroase și căutate obiective turistice ale cartierului, însă nu singurele. Muzeul Colecţiei Berardo (găzduit de Centrul Cultural Belem), Muzeul Maritim şi Muzeul Naţional de Arheologie (ambele situate în incinta Mănăstirii Jeronimos), Palatul Belém, Grădina Agricolă Tropicală precum şi frumosul Muzeul Naţional al Trăsurilor, sunt deasemenea locuri demne de vizita oricui vrea să cunoască fiecare colțișor al Lisabonei.

Cartierul Belém este, printre altele, locul în care turiştii şi localnicii se adună, deopotrivă pentru a savura cele mai bune pasteis de nata (desert cu specific portughez), sub forma delicioaselelor pasteis de Belém, la celebra patiserie de lângă Mănăstirea Jerónimos.

Desertul ce poartă emblema cartierului are povestea lui, derulată chiar în incinta Mănăstirii Jeronimos, unde, pentru apretarea hainelor, călugării foloseau cantități uriașe de albuș de ou, iar pentru întrebuințarea gălbenușurilor trebuiau inventate tot felul de rețete. Așa au luat naștere tartele fine cu gust de vanilie și scorțișoară, la care aveau acces, pentru început, doar călugării. Ulterior, pentru a crește veniturile mănăstirii, aceștia au deschis o patiserie, care imediat a devenit celebră, iar astăzi poartă numele de Antiga Confeitaria de Belém.

În Lisabona sunt numeroase patiserii și restaurante unde se pot servi pasteis de nata, însă localnicii spun că gustul tartelor de la  Antiga Confeitaria de Belém este de neegalat.

Pasteis-de-Belém-Lisboa-Portugal

Districtul Alfama are un farmec aparte, pe care nu l-am mai întâlnit în nici o altă zonă a Lisabonei. Labirintul de străduțe înguste, ghirlandele atârnate între clădiri, florile, piețele mici, coliviile cu păsări exotice pe care le întâlnești la tot pasul, rufele întinse la uscat și oamenii care nu se grăbesc niciodată, toate crează o atmosferă unică.

Alfama a fost la început nucleul de la care s-a dezvoltat mai târziu restul oraşului. Acesta a fost locuit de romani, dovadă făcută de Muzeul Teatrului Roman, apoi de mauri, de la care s-a păstrat și numele cartierului, Al-hamma, care înseamnă băi sau fântâni. Se pare că zona a fost traversată în trecut de izvoare termale.

IMG_7085.jpgIMG_7152.jpg

Ne-am lăsat purtați încoace și-ncolo, pe lângă castelul São Jorhe, rătăcind pe străduțe alese la întâmplare, trăgând cu ochiul în apartamentele minuscule în care locuiesc înghesuiți, alături de câini sau pisici, oameni săraci, apoi am admirat cartierul de la înălțime, de la terasa Portas del Sol.

IMG_7108IMG_7117

Am trecut printre case ”învelite” cu azulejos, tramvaie galbene, cluburi de muzică fado și ne-am oprit la Catedrala Santa Maria Maior de Lisboa sau Se de Lisboa, cel mai vechi lăcaș de cult din oraș.IMG_7197.jpg

Citește aici continuarea articolului despre alte locuri pe care le-am vizitat în Lisabona (Bairro Alto, Baixa, Chiado, Parcul Națiunile Unite).

Preț intrare obiective:

Mănăstirea Jerónimos- gratuit cu Lisboa Card;
Turnul Belem – gratuit cu Lisboa Card;
Monumentul descoperirilor – 2€ cu Lisboa Card.

Anunțuri

2 gânduri despre „Lisabona, meu amor… (I). Belém și Alfama

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s