Călătorie la capătul lumii. Cabo da Roca via Palatul Pena

Portugalia este o țară dragă mie, iar Cabo da Roca unul din locurile preferate. După câteva zile petrecute în Lisabona (despre care am scris aici), ne-am propus să facem o excursie în afara orașului și să vizităm Palatul Pena din Sintra, apoi să ne oprim la Cabo da Roca și să vedem oceanul și într-o altă ipostază decât cea cu nisip, șezlonguri și costume de baie.

Din Lisabona până la Sintra am luat trenul, apoi la ieșirea din gară ne-am oprit în stația autobuzului 434 care merge spre Palatul Pena. Traseul până acolo se parcurge prin pădure, pe un drum suitor foarte strâmt și plin de serpentine amețitoare. Șoferul nostru a fost experimentat și a făcut cele mai bune manevre ca să ne ducă în siguranță, dar chiar și așa, am ajuns buimace din cauza zgâlțâielilor.

În Sintra se pot vizita mai multe palate printre care Palacio National, Palatul Monserrate sau Castelul Maurilor, toate cu istorii și povești unice. Noi am ales doar Palatul Pena pentru că nu aveam foarte mult timp la dispoziție și nu voiam să ne întoarcem în Lisabona fără să ajungem și la Cabo da Roca.

După ce am făcut primul pas în grădinile palatului, am aflat că drumul până la intrarea propriu-zisă se parcurge fie pe jos, fie cu microbuzul verde, care ajunge la porțile castelului în câteva minute. Ne-am lăsat învinse de lene și am plătit prețul unui bilet dus-întors (2 euro), însă vă spun că n-a meritat. Distanța până la intarea în palat e mică și poate fi parcursă pe jos, prin pădurea umbroasă, prin care ne-am plimbat și noi la întoarcere, ca să ne luăm revanșa.

Palatului Pena datează din perioada evului mediu, când pe locul unde se află acum construcția, a fost ridicată biserica Nossa Senhora da Pena, ca urmare a unei așa-zise minuni – apariția Fecioarei Maria. Cutremurul din 1755 care a devastat Lisabona a distrus și mica biserică din Sintra, iar locul a devenit o ruină. În 1838 Ferdinand al II-lea a cumpărat terenul și a hotărât construirea unui palat care să servească drept reședință familiei regale.

Din 1995 Palatul Pena face parte din patrimoniul UNESCO și este inclus în cele 7 minuni ale Portugaliei. Este cel mai vechi castel european din perioada romantică și îmbină mai multe stiluri arhitecturale: neogotic, neorenascentist și islamic.

Am vizitat curtea exterioară și interioară a palatului și am descoperit că aici s-a filmat videoclipul piesei Rosa Branca a Marizei, cea mai cunoscută cântăreață de muzică fado. Au urmat capela, turnul cu ceas și interiorul castelului, care ne-au purtat într-o călătorie a timpului, pe vremea regelui Ferdinand al II-lea și-a reginei Maria.IMG_6697IMG_6688Pentru că am ajuns devreme și nu erau foarte mulți turiști, ne-am bucurat de momente de liniște și panorame superbe de pe terasa palatului.IMG_6657.jpg La întoarcere, așa cum v-am mai spus, am luat-o pe jos prin grădini, pe cărări care ne ascundeau de soarele arzător, în timp ce admiram arborii de sequoia.IMG_6714Ne-am îndreptat înapoi spre gară ca să putem continua călătoria până la Cabo da Roca cu autobuzul 403. Am avut de așteptat o jumătate de oră, timp în care am traversat la terasa de peste stradă și am mâncat câte un hamburger ”sănătos”, apoi într-o altă jumătate de oră am ajuns în locul unde se termină pământul și începe marea”, cum spunea Luis de Camoes.

Cabo da Roca este considerat, pe bună dreptate, marginea pâmântului, pentru că în realitate reprezintă extrema vestică a Europei, un capăt de continent. 13719556_718497791626592_2415406321737005110_oIMG_6785IMG_6776Cabo da Roca se află la doar 40 de km distanță față de Lisabona și merită vizitat pentru frumusețea locului. Câteva ore sunt suficiente pentru o plimbare pe stâncile situate la mai mult de 100 de metri deasupra oceanului, sau pe dealurile din apropiere.IMG_6794.jpgÎn luna mai, covorul de flori colorate care acoperă stâncile, și farul, așezat pe cea mai înaltă stâncă, dau un aer romantic locului.  Farul a fost construit în 1772 și este considerat a fi primul din Portugalia.IMG_6755.jpgAm privit de pe stâncile înalte imensitatea oceanului care se desfășura calm și intangibil înaintea ochilor noștri și chiar am avut impresia că mă aflu la capătul lumii. Combinația de roci și apă, valuri și vânt, mă îndeamnă uneori la momente de reculegere, asta când zona nu e plină de turiști gălăgioși care vor să se fotografieze ca Rose și Jack pe Titanic. 🙂IMG_6762 Cum stăteam nemișcată pe balustradă ca să prind mai bine mirosul oceanului, Flaubert mi-a zgândărit liniștea cu celebra vorbă: ”Călătoriile te fac modest atunci când realizezi ce loc micuț ocupi în lume”. Au urmat câteva minute de cugetare, idei filozofice care mi-au trecut prin cap, apoi concluzia – bucurie nebună de viață! Ce poate fi mai frumos decât să trăiești și să descoperi minunățiile universului și apoi să împărtășești cu alții! Micile sau marile descoperiri pe care le facem zilnic sunt sursa noastră de energie, cunoaștere, uimire, creștere, de forță în viață.IMG_68261957666_874154215933848_4502318597928802942_oIMG_6815Concluzionând, din Lisabona se poate ajunge la Cabo da Roca pe două rute:

Prima – cu trenul din gara Cais do Sodre până la Cascais (gratuit pentru deținătorii de Lisboa card), apoi din autogara de vis-a-vis de gară cu autobuzul 403 (pe acest segment de traseu biletul se achiziționează de la șofer și trebuie plătit).

A doua variantă – tot cu trenul, dar de data aceasta din gara Rossio până la Sintra (deasemenea gratuit pentru posesorii de Lisboa card), apoi cu același autobuz 403 până la Cabo da Roca. Stația de unde pleacă autobuzul este chiar lângă gară.

La întoarcere, autobuzul 403 pleacă de la Cabo da Roca înspre Cascais, de unde se poate lua trenul înapoi spre Lisabona.IMG_6764IMG_6829CITEȘTE ȘI:

Cascais și Boca do Inferno
Lisabona, meu amor… (I). Belém și Alfama
Lisabona, meu amor…(II). Baixa, Bairro Alto și Chiado

Anunțuri

9 gânduri despre „Călătorie la capătul lumii. Cabo da Roca via Palatul Pena

  1. Foarte frumos! La Palacio da Pena era o un traseu de vreo 20minute in urcare, prin padure pana ajungeai la Cruz Alta ( cel mai inalt punct din Sintra 530m ) de unde aveai o panorama deosebita spre mare dar in special spre palat. Ai ajuns si acolo?

    Apreciază

    1. Iti multumesc! Din pacate nu am ajuns la Cruz Alta, dar am auzit ca panorama de acolo e grozava. Vine acum inca o confirmare, din partea ta si incep sa-mi doresc ca data viitoare cand voi ajunge in Sintra sa vad privelistea cu ochii mei 🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s